Universitatea Aurel Vlaicu din Arad Facultatea de Științe ale Educației, Psihologie și Asistență Socială

20.03.2023

Proiect: CONSENT THROUGH SERIOUS GAMING (e-CONSENT)

În parteneriat cu Universitatea din București, Facultatea de Științe ale Educației, Psihologie și Asistență Socială din cadrul Universitatea Aurel Vlaicu din Arad desfășoară proiectul CONSENT THROUGH SERIOUS GAMING (e-CONSENT), finanțat de Ambasada UK. Proiectul se desfășoară pe o perioadă de 4 luni, urmând a se finaliza în luna aprilie 2023.

Problema consimțământului a fost împinsă în prim-planul discuțiilor publice globale în ultimul an, pe măsură ce necesitatea urgentă a societății de a avea mai multă educație și discuții despre consimțământ a devenit din ce în ce mai clară. Dezvoltarea unei strategii puternice de prevenire a violenței este un obiectiv major pentru o societate modernă. România este una dintre țările Europei cu o rată ridicată a cazurilor de violență domestică, hărțuire sexuală și trafic de persoane. Pandemia Covid 19 a accentuat această problemă, numărul agresiunilor raportate cunoscând o creștere în și după această perioadă. Impactul psihologic major pe care aceste evenimente de viață îl au asupra dezvoltării tinerelor și asupra bunăstării acestora trebuie analizat pentru a stabili factorii care vulnerabilizează persoanele vizate și de asemenea este necesară identificarea pârghiilor pe care să se bazeze specialiștii din domeniile cu potențial de responsabilitate.

Prin activitățile propuse în cadrul acestui proiect ne propunem să îmbunătățim înțelegerea de către tineri a consimțământului prin dezvoltarea unui ghid pentru formatori și cursanți bazat pe opiniile psihologice actuale, pentru a proiecta și implementa o resursă educațională deschisă, un joc serios online despre consimțământ și rezultatele diferitelor alegeri făcute de jucători, deci, ne propunem să îmbunătățim înțelegerea de către tineri a modului în care lipsa consimțământului sau consimțământul manipulat poate constitui abuz în diferite circumstanțe (control coercitiv și abuz).

Jocul serios de consimțământ E-consent este un joc de alegere bazat pe o interfață web, cu explicații pentru toate opțiunile, trecând treptat jucătorii prin diferite forme de consimțământ în diferite contexte pe care le întâlnesc zilnic și terminând cu rezultatul tuturor alegerilor pe care jucătorii le iau. Vor fi forumulate recomandări tuturor jucătorilor care eșuează în jocul de alegere și devin victime ale oricărei forme de control coercitiv și abuz. După crearea jocului, vor fi organizate 2 Focus-Groups în București și Arad cu aproximativ 100 de tineri participanți care vor juca jocul online de consimțământ E-consent și vor discuta despre alegerile făcute în prezența moderatorilor evenimentului. Toți participanții vor primi certificatul de Ambasador al consimțământului.

Astfel, în data de 20 martie 2023 a fost organizat un prim Focus-group la Arad, cu participarea a 50 de elevi ai claselor a IX-a și a XII-a de la Colegiul Național Elena Ghiba Birta. Din partea Universității Aurel Vlaicu din Arad, organizatorii evenimentului au fost d-na Decan, Prof. univ.dr. Alina Roman, care a prezentat obiectivele proiectului, d-na psiholog Conf.univ.dr. Dana Rad, care a prezentat rezultatele studiilor anterioare și contextul proiectului și d-na psiholog clinician Diana Cintean care a prezentat situațiile specifice care presupun consimțământul, oferind răspunsuri la toate întrebările adresate.

Considerăm deosebit de utile aceste evenimente de promovare a asertivității în relații, scopul final fiind sensibilizarea tinerilor cu privire la consimțământ.