CONSENT THROUGH SERIOUS GAMING (e-CONSENT)
Ne propunem să îmbunătățim înțelegerea de către tineri a consimțământului prin dezvoltarea unui ghid pentru formatori și cursanți bazat pe opiniile psihologice actuale, pentru a proiecta și implementa o resursă educațională deschisă, un joc serios online despre consimțământ și rezultatele diferitelor alegeri făcute de jucători, deci, ne propunem să îmbunătățim înțelegerea de către tineri a modului în care lipsa consimțământului sau consimțământul manipulat poate constitui abuz în diferite circumstanțe (control coercitiv și abuz), sensibilizăm tinerii cu privire la consimțământ prin jocuri serioase.
Problema consimțământului a fost împinsă în prim-planul discuțiilor publice globale în ultimul an, pe măsură ce necesitatea urgentă a societății de a avea mai multă educație și discuții despre consimțământ a devenit din ce în ce mai clară. Dezvoltarea unei strategii puternice de prevenire a violenței este un obiectiv major pentru o societate modernă. România este una dintre țările Europei cu o rată ridicată a cazurilor de violență domestică, hărțuire sexuală și trafic de persoane. Pandemia provocată de virusul Covid 19 a accentuat această problemă, numărul agresiunilor raportate a crescut în și după această perioadă. În ciuda datelor îngrijorătoare despre situația femeilor din România privind violența domestică împotriva femeilor, hărțuirea sexuală în rândul elevilor, înțelegerea consimțământului și cel mai mare număr de victime traficate, cercetările pe eșantioane ale acestor victime sunt foarte puține și tangenţiale (Haruța, Hințea& Moldovan, 2019; Goodman&Calestani, 2022; Knickrehm&Teske, 2000).
Proiectul e-CONSENT își propune să îmbunătățească înțelegerea de către tineri a consimțământului și a modului în care lipsa consimțământului sau consimțământul manipulat poate constitui abuz în diferite circumstanțe și să sensibilizeze tinerii cu privire la consimțământ prin jocuri serioase, prin proiectarea și implementarea unei resurse educaționale deschise, un joc serios online despre consimțământ și rezultatele diferitelor alegeri făcute de jucători. Joc serios de consimțământ care va fi un joc de alegere bazat pe web, cu explicații pentru toate alegerile, trecând treptat jucătorii prin diferite forme de consimțământ în diferite contexte pe care le întâlnesc zilnic și terminând cu rezultatul tuturor alegerilor pe care jucătorii le iau. Recomandări vor fi date tuturor jucătorilor care eșuează în jocul de alegere și devin victime ale oricărei forme de control coercitiv și abuz. După crearea jocului, vor fi organizate 2 workshop-uri în București și Arad cu aproximativ 100 de tineri participanți care vor juca jocul consimțământului online și vor discuta căile pe care le-au parcurs pe toți fie asupra rezultatului de a fi victima oricărui un fel de abuz sau de a deveni o persoană matură.
YouTube Podcasts
Echipa de proiect
Echipa de Proiect
Prof. univ. dr. Georgeta Pânișoară/ Director de proiect, Universitatea din București
Prof. univ. dr. Alina Roman, Universitatea Aurel Vlaicu Arad
Conf. univ. dr. Dana Rad, Universitatea Aurel Vlaicu Arad
Asist. drd. Andreea Șitoiu, Universitatea Transilvania, Brașov
Lect. dr. asoc. Dorina Nijloveanu, Universitatea din București
Drd. Elena Petrica, Universitatea din București